Pois muuttavalle

Mitä kaikkea pois muuttaessa tulikaan muistaa?

Irtisano asunto

Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti vuokranantajalle. Irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Asunto on hallinnassasi irtisanomisajankohtaa seuraavan kalenterikuukauden loppuun saakka. Tarkemmat irtisanomiseen liittyvä ohjeet löydät täältä.

Päätä asuntoon liittyvät sopimukset

Sovi sähkönmyyntiyhtiösi kanssa sähkösopimuksen päättämisestä tai sopimuksen siirrosta uuteen osoitteeseesi. Muutokset tulee pääsääntöisesti tehdä viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Muista ilmoittaa myös vakuutusyhtiöllesi ja muille palveluntarjoajille muutostasi.

Tee muuttoilmoitus

Maistraatille on lain mukaan ilmoitettava muutosta aina kun kotikunta tai siellä oleva asuinpaikka muuttuu. Vakinaisen osoitteen perusteella määräytyy mm. verotuskunta, äänestyspaikka ja joidenkin sosiaaliturvaan liittyvien palveluiden saanti. Muuttoilmoitus on hyvä tehdä myös Postille, jotta postisi löytävät jatkossakin sinut, Muuttoilmoituksen voit tehdä sähköisesti Postin verkkosivuilla sekä Maistraatille että Postille.

Pakkaa

Kerää mukaasi vain ne tavarat, jotka olet asuntoon muuttaessasi mukanasi tuonut tai asuntoon hankkinut. Esimerkiksi verhokiskojen nipistimet, kiinteät kattovalaisimet ja kodinkoneiden varusteet ovat Haapajärven vuokratalojen omaisuutta.

Siivoa asunto

Muuttaessasi pois asunto tulisi siivota sellaiseen kuntoon, että se kelpaa vaativallekin uudelle asukkaalle. Mikäli siivous on kokonaan tai osittain laiminlyöty, siivouksen kustannukset veloitetaan asukkaalta. Hyvä nyrkkisääntö siivoukseen on siivota siten, kuin itse toivoisi uuden asunnon siivotun edellisen vuokralaisen jäljiltä.

Siivotessa tulisi kiinnittää erityishuomiota seuraaviin asioihin:

Keittiö

 • Kaapistot on puhdistettu sisältä ja ulkoa, pöytätasot ja kodinkoneet ovat puhtaat ja siistit.
 • Liesituuletin ja sen rasvasuodatin ovat puhtaat.
 • Pakastin ja jääkaappi ovat sulat ja puhtaat. Jääkaapin ja pakastimen ovet tulee jättää auki.
 • Tulppaa astianpesukoneelle tarkoitetut vesi- ja viemäriliitännät.

Kylpyhuone ja sauna

 • Vesikalusteet tulee pestä huolellisesti, ja lattiakaivot sekä hajulukot puhdistaa.
 • Kaikki pinnat, myös mahdolliset lauteet, tulee pestä.
 • Tulppaa pyykinpesukoneelle tarkoitetut vesi- ja viemäriliitännät.

Muut tilat

 • Kaikki pinnat (seinät, lattiat, sileäpintaiset katot, kiintokalusteet) tulee pestä ja puhdistaa tahroista.
 • Ikkunat pestään kaikilta pinnoilta. Jos ulkolämpötila on alle nolla astetta, pestään ikkunoista vain sisimmät puitteet molemmin puolin.
 • Asuntoon ei saa jäädä roskia tai asunnon perusvarustuksesta poikkeavaa tavaraa.
 • Oleskelupiha tai parveke sekä varastotila tulee tyhjentää tavarasta sekä siistiä.
 • Kaikki huoneistossa muuttohetkellä olevat kiinteät valaisimet ml. kodinkoneiden valaisimet tulee olla toimintakuntoisia.

Mahdolliset asumisen aikana syntyneet viat tai puutteet tulee korjata ennalleen ennen muuttoa. Voit sopia taloyhtiön kiinteistönhoitajan kanssa vikojen korjauksesta.

Sovi muuttotarkastus kiinteistönhoitajan kanssa

Kiinteistönhoitaja tarkistaa asunnon kunnon ja siisteyden ennen vuokrasopimuksen päättymistä. Normaalista asumisesta johtuva kuluminen tai erilaiset vähäiset taulujen tai vastaavien kiinnitysjäljet eivät ole este hyväksytylle muuttotarkastukselle. Mikäli muuttotarkastuksen yhteydessä havaitaan puutteita siivouksessa, kodinkoneiden vesi- ja viemäriliitäntöjen tulppauksessa, merkittäviä puutteita tai vikoja pintojen, kiintokalusteiden tai vesikalusteiden kunnossa tai jotakin varustukseen kuuluvaa puuttuu tai asuntoon tai taloyhtiön alueelle on jätetty sinne kuulumatonta tavaraa, laskutetaan vuokralaista tarkastuspöytäkirjaan kirjattujen puutteiden ja vikojen mukaisesti erikseen.

Luovuta avaimet

Voit luovuttaa kaikki asuntoon liittyvät avaimet muuttotarkastuksen yhteydessä kiinteistönhoitajalle. Voit vaihtoehtoisesti jättää kaikki asuntoon kuuluvat avaimet asunnon keittiön tasolle muuttopäivänä. Muista palauttaa myös autopaikan avaimet! Mikäli avaimia ei palauteta tai osa avaimista puuttuu, laskutetaan vuokralaiselta asunnon lukkojen sarjoituksen kulut.

Siirry uuteen osoitteeseen

Uusi asunto odottaa, onnea uuteen kotiin! Toivomme, että asumisesi meillä on ollut miellyttävää ja vaivatonta. Toivoisimme palautetta onnistumisestamme asumiseen liittyen. Toimitamme vuokrasopimuksesi  päättymisen jälkeen sähköisen palautelomakkeen asumisesi aikana mahdollisesti meille tiedoksiannettuun sähköpostiosoitteeseen . Lomakkeella voit jättää ruusuja tai risuja, kiittää tai moittia. Kaikki palaute on meille tärkeää toimintamme edelleen kehittämiseksi!

Vuokravakuuden palautus

Vakuusraha palautetaan tai vakuustili vapautetaan kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä, mikäli asunnon muuttotarkastuksessa ei havaita tai muutoin vuokranantajan kanssa sovittuna ei ole mitään erillislaskutettavaa. Muista ilmoittaa tilinumerosi irtisanomisen yhteydessä, muutoin vakuusrahan palauttaminen voi viivästyä!

 

 

Kysyttävää? Laura auttaa
asiakaspalvelija

Moi. Tuliko sinulle mieleen jotain, mitä haluaisit kysyä? Lähetä viesti ja otan sinuun yhteyttä toimistoajan puitteissa.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.