Blogi

Asukkaiden osallistaminen peruskorjauksen suunnitteluun

13.04.2022

Yhteisöllisyys nousi tärkeäksi teemaksi Sivakan peruskorjauksen suunnitteluvaiheessa. Ikääntyvien asumisen kehittäminen Haapajärvellä -hankkeen projektipäällikkö Sanna Uotila vaikutti suuressa määrin Sivakan yhteisöllisyyden kehittämiseen suunnitteluaikana.

Sivakan nykyiset asukkaat haluttiin ottaa alusta saakka mukaan peruskorjauksen suunnitteluun. Helmikuussa 2021 Sivakkalaisille toteutettiin asukaskysely. Kyselyssä kartoitettiin heidän ajatuksiaan siitä, mitä toiveita heillä on peruskorjauksen suhteen ja mitä kehityskohteita kiinteistöstä tällä hetkellä löytyy. Kysely jaettiin jokaiselle asukkaalle paperikyselynä.

Kyselyssä kartoitettiin muun muassa seuraavia asioita: pihan toimivuutta, yhteistilojen nykytilannetta ja asuntojen viihtyvyyttä. Kysyimme myös minkälaista toimintaa ja palveluita Sivakkalaiset toivoisivat omaan kotikiinteistöönsä peruskorjauksen valmistuttua. Keväällä 2021 Ikääntyvien asumisen kehittäminen Haapajärvellä -hankkeen projektipäällikkö haastatteli asukkaita myös puhelimitse.

 

Ote Sivakan asukaskyselyn saatteesta

 

Asukaskyselyssä esiin nousi muun muassa seuraavia seikkoja: kiinteistöön kaivattiin yhteistiloja, jossa asukkaat voisivat viettää aikaa yhdessä. Yleistilat eli sauna ja pesutupa koettiin huonokuntoisiksi ja pintojen sekä tilojen nykyaikaistamista peräänkuulutettiin. Asuntoihin kaivattiin pintaremonttia, kodinkoneiden uusimista ja koneellista ilmanvaihtoa. Kylpyhuoneisiin asukkaat toivoivat kalusteita, kuten peilikaappia ja allaskaappia sekä parvekkeille kaivattiin uutta maalipintaa ja lisää yksityisyyttä.

Pihamaalle asukkaat toivoivat lisää istutuksia ja niiden parempaa hoitamista tulevaisuudessa. Etupihan asfaltin asukkaat arvioivat myös huonokuntoiseksi ja parkkialueen ahtaaksi ja toimivuudeltaan huonoksi.

Plussaa Sivakka sai asukkailta sijainnista sekä rappukäytävien uudesta maalipinnasta. Asukkaat ovat myös viihtyneet hyvin toistensa kanssa ja taloyhtiötä kuvailtiinkin rauhalliseksi ja mukavaksi.

Sivakan porraskäytävät uudistettiin raikkailla sävyillä vuonna 2019

 

Sivakan asukkailta saatiin kerättyä erittäin arvokasta tietoa kiinteistön tilojen sekä yhteisöllisyyden kehittämiseen. Asukkailta kuultiin myös tärkeitä näkökulmia kotikiinteistönsä hyvistä ja huonoista puolista. Sivakan asukkaiden lisäksi suunnittelu vaiheessa kuultiin muun muassa kiinteistönhoitajan näkemyksiä Sivakan kehityskohteista ja esimerkiksi kiinteistöautomaatioon liittyvistä asioista. Kun asumista kehitetään, käyttäjän näkökulma on aina erityisen tärkeässä roolissa.

Kiitämme vielä kerran kaikkia kyselyyn osallistuneita asukkaita!

Jaa juttu:

Kysyttävää? Laura auttaa
asiakaspalvelija

Moi. Tuliko sinulle mieleen jotain, mitä haluaisit kysyä? Lähetä viesti ja otan sinuun yhteyttä toimistoajan puitteissa.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.