Blogi

Kuinka Puutalokortteli -hanke sai alkunsa?

18.03.2022

Haapajärvellä käynnistyi syksyllä 2020 Ympäristöministeriön rahoittama Ikääntyvien asumisen kehittäminen Haapajärvellä -hanke. Hankkeen tavoitteena oli etsiä toimintamalleja ja ratkaisuja siihen, kuinka ikäihmisten olisi mahdollista asua omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään. Hankkeessa selvitettiin vuokrataloyhtiön mahdollisuudet mukautua tähän tarpeeseen muun muassa esteettömyysmuutoksien avulla ja uudisrakentamisen keinoin.

Sekä ikääntyvän väestön että yhteiskunnan kannalta kotona asumisen tukeminen on tärkeää. Kotona asumisen merkitys nousee asukkaiden toiveista ja itsemääräämisoikeudesta sekä kustannustehokkaan palvelurakenteen kehittämisestä. Haasteen omassa kodissa turvalliseen ja laadukkaaseen asumiseen tuo se, että nykyisestä asuntokannasta vain 15 % on esteettömiä. Siksi tarvitaankin sekä olemassa olevien asuntojen korjaamista esteettömiksi ja turvallisiksi että ikäystävälliseen, monisukupolviseen asumiseen sopivaa asuntojen uudistuotantoa.

Ajatus puutalokorttelista alkoi muovaantumaan Haapajärven Vuokratalojen toimitusjohtaja Taina Ruhalan ajatuksissa jo vuonna 2018. Paikkakunnan vuokra-asuntotarjontaan tarvittaisiin täysin uudenlaista, innovatiivista ja laadukasta uudistuotantoa. Esteettömyys ja asuntojen muutoskyky nousivat myös hyvin varhaisessa vaiheessa suunnittelun teemoiksi. Ruhala esitteli ideaansa yhtiön ja kaupungin päättäville elimille ja keväällä 2019 alkoi kaavoitussuunnittelu Vitikantie 17 ja 19 tonteille. Kaavoitus tehtiin yhteistyössä Lukkaroinen Arkkitehtien kanssa.

 

Lukkaroinen Arkkitehtien havainnekuva puutalokorttelista

 

Isot pyörät alkoivat pyörimään suunnittelun osalta 2020 syksyllä Ikääntyvien asumisen kehittäminen Haapajärvellä -hankkeen siivittämänä. Puutalokorttelin arkkitehtisuunnittelu aloitettiin Lukkaroinen Arkkitehtien ja A-Insinöörien kanssa alkuvuonna 2021.

Yhtiö haki erityisryhmäavustusta ARA:lta Vitikantie 19 -tontin esteettömiin asuntoihin keväällä 2021. Esteettömien senioriasuntojen arkkitehtisuunnitelmia käytiin läpi myös ARA:n ammattilaisten ja arkkitehtien kanssa parhaan mahdollisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Jaa juttu:

Kysyttävää? Laura auttaa
asiakaspalvelija

Moi. Tuliko sinulle mieleen jotain, mitä haluaisit kysyä? Lähetä viesti ja otan sinuun yhteyttä toimistoajan puitteissa.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

tai soita Lauralle:
044 4456 131